Trénink zdarma !
TO CHCI

Kombucha

Kombucha: Proč a jak ji připravovat

Kombucha je nápoj, který si v posledních letech získal oblibu po celém světě, a to nejen pro svou jedinečnou chuť, ale i díky svým předpokládaným zdravotním přínosům. Tento fermentovaný čaj, obvykle připravovaný z černého nebo zeleného čaje, je známý svými probiotickými vlastnostmi, které mohou přispět k lepšímu trávení a celkovému zdraví střev.

Co je Kombucha?

Kombucha je slazený čaj, který prochází procesem fermentace díky přítomnosti SCOBY (symbiotické kultury bakterií a kvasinek). Tento proces nejenže přemění obyčejný čaj na osvěžující, mírně perlivý nápoj, ale také zvyšuje jeho nutriční hodnotu. Fermentace částečně stráví obsažené látky, což zlepšuje jejich vstřebávání a snižuje energetickou náročnost trávicího procesu.

Proč Pít Kombuchu?

  1. Zvýšení nutriční hodnoty: Fermentace může zvýšit obsah některých vitamínů, jako je kyselina listová a vitamíny skupiny B, což pomáhá zlepšovat úroveň energie.
  2. Detoxikace: Kombucha může pomáhat detoxikovat tělo od některých škodlivých látek, jako jsou chlor, antibiotika a alkohol.
  3. Zlepšení trávení: Díky svému obsahu probiotik může kombucha podporovat zdraví střevní mikroflóry a zlepšovat trávicí procesy, což je ideální pro osoby trpící problémy jako je IBS (syndrom dráždivého tračníku) nebo nízkou kyselostí žaludku.
  4. Zvýšení chuti potravin: Fermentace zvyšuje chuťový profil potravin a nápojů, čímž zvyšuje gastronomický zážitek.

Jak se Připravuje Kombucha?

Příprava kombuchy začíná varením slazeného čaje. Po ochlazení se čaj přelije do nádoby, která nekoroduje (ideálně sklo nebo keramika), a přidá se SCOBY spolu s trochou již hotové kombuchy pro „nakopnutí“ procesu. Fermentace trvá přibližně dva týdny, po kterých je možné nápoj přefiltrovat a uložit do lednice.

Závěr

Kombucha není jen módní záležitostí, ale nápojem s dlouhou historií a potenciálními zdravotními přínosy, které mohou přispět k lepšímu zdraví a vitalitě. Její domácí příprava je relativně jednoduchá a může být příjemným doplňkem ke zdravému životnímu stylu.

Pro podrobnější recept na přípravu kombuchy a další informace můžete navštívit zde:

Tento článek poskytuje ucelený pohled na kombuchu, její přípravu a přínosy, které může nabídnout vašemu zdraví. Jeho cílem je informovat a inspirovat ke zkoušení nových, zdraví prospěšných návyků.

Vladimír Veverka 2024

MyFitnessTrainer logo

Vladimír Veverka
Posilovna AXAGYM - Hotel AXA
Na Poříčí 40/1051
Praha 1 - Nové Město

© All rights reserved.