Trénink zdarma !
TO CHCI

Přerušovaný půst: IF – Moderní přístup k hubnutí 16/8

Přerušovaný půst (IF – Intermittent Fasting) se stává stále oblíbenějším způsobem, jak zlepšit celkové zdraví a podpořit hubnutí. Ačkoliv myšlenka půstu není ničím novým, současné vědecké studie a zkušenosti ukazují, že správně aplikovaný IF může mít pozitivní vliv na naše tělo a mysl. Pojďme se podívat, co přesně přerušovaný půst znamená, jaké přináší výhody a jak ho můžete začlenit do svého života.

Co je to přerušovaný půst?

Přerušovaný půst není dietou v tradičním smyslu, ale spíše jídelním režimem, který střídá období jídla a půstu. Nejde o to, co jíte, ale kdy jíte. Existuje několik způsobů, jak IF praktikovat, včetně 16/8 metody (16 hodin půstu a 8 hodin, kdy je povoleno jíst), nebo metody 5:2 (pět dní normálního jídla a dva dny omezení kalorií na 500–600 na den).

Výhody přerušovaného půstu

  • Podpora hubnutí a správy tělesné hmotnosti: Půst pomáhá snížit kalorický příjem a zvyšuje hormonální a metabolické faktory, které podporují spalování tuku.
  • Zlepšení metabolického zdraví: IF může zlepšit citlivost na inzulín a snížit riziko vzniku typu 2 diabetu. Studie ukázaly, že může dojít k výraznému zlepšení u osob s před diabetem.
  • Podpora zdraví srdce: Půst může vést k lepším hodnotám krevního tlaku, cholesterolu a triglyceridů.
  • Protizánětlivé účinky: Půst může snížit zánět v těle, což je přínosné pro zlepšení různých zdravotních stavů.
  • Podpora mozku: Některé studie naznačují, že IF může podporovat zdraví mozku a pomáhat předcházet neurodegenerativním onemocněním.

Jak začít s přerušovaným půstem

  • Vyberte metodu: Rozhodněte se, která forma IF bude pro vás nejvhodnější. Pro začátečníky může být přívětivější metoda 16/8.
  • Plánujte své jídla: I když IF neklade důraz na to, co jíte, je důležité zajistit, aby vaše jídla byla vyvážená a nutričně bohatá.
  • Poslouchejte své tělo: Během půstu můžete zažívat hlad nebo únavu. Je důležité poslouchat své tělo a přizpůsobit IF tak, aby vám vyhovoval.
  • Buďte konzistentní: Pro dosažení nejlepších výsledků je důležitá pravidelnost a konzistence. Nastavte si jídelní okno, kterého se budete držet každý den.

Závěr

Přerušovaný půst nabízí zajímavý přístup k jídlu, který může přinést řadu zdravotních výhod. Je však důležité si uvědomit, že IF nemusí být pro každého a vždy by měl být prováděn s ohledem na individuální zdravotní stav a potřeby. Pokud uvažujete o zahájení IF, je dobré se poradit s lékařem nebo výživovým poradcem, aby byl váš přechod na tento režim hladký a bezpečný.

Vladimír Veverka 2024

MyFitnessTrainer logo

Vladimír Veverka
Posilovna AXAGYM - Hotel AXA
Na Poříčí 40/1051
Praha 1 - Nové Město

© All rights reserved.