Trénink zdarma !
TO CHCI

Viscerální tuk: Co to je a jak to ovlivňuje vaše zdraví

Viscerální tuk: Co to je a jak to ovlivňuje vaše zdraví

Viscerální tuk není jen o estetice. Je to typ tuku, který se nachází hluboko uvnitř vašeho těla, obklopuje orgány jako jsou játra, slinivka nebo střeva. Ačkoli může být někdy skrytý a těžko viditelný, jeho přítomnost může mít zásadní dopad na vaše zdraví a celkovou pohodu.

Co je viscerální tuk?

Viscerální tuk je specifický typ tuku, který obklopuje vaše vnitřní orgány. Na rozdíl od podkožního tuku, který se nachází pod kůží a může být snadno viditelný, viscerální tuk je umístěn hluboko uvnitř břišní dutiny. Jeho přítomnost může být spojena s různými zdravotními problémy.

Proč je důležité si uvědomit viscerální tuk?

  1. Zdravotní rizika: Přebytečný viscerální tuk je spojen s zvýšeným rizikem vzniku metabolických onemocnění, jako jsou diabetes typu 2, srdeční choroby a hypertenze.
  2. Zánět: Viscerální tuk může produkovat látky zvané cytokiny, které mohou způsobit zánět v těle. Chronický zánět je spojen s mnoha zdravotními problémy, včetně rakoviny a autoimunitních onemocnění.
  3. Metabolická dysfunkce: Viscerální tuk může ovlivnit funkci hormonů, jako je inzulín, což může vést k poruchám metabolismu a narušení hladiny cukru v krvi.

Jak snížit viscerální tuk?

  1. Zdravá strava: Zaměřte se na vyváženou stravu bohatou na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty, zdravé tuky a bílkoviny. Omezte příjem cukrů a rafinovaných sacharidů.
  2. Pravidelná fyzická aktivita: Pravidelný pohyb a cvičení mohou pomoci snížit hladinu viscerálního tuku a zlepšit celkovou zdravotní kondici.
  1. Omezte stres: Chronický stres může přispět k hromadění viscerálního tuku. Metody relaxace, jako je jóga nebo meditace, mohou pomoci snížit stresovou úroveň.
  2. Dostatek spánku: Nedostatek spánku může ovlivnit hladiny hormonů regulujících chuť k jídlu a metabolismus, což může vést k nárůstu viscerálního tuku. Snažte se spát alespoň 7-8 hodin denně.
  1. Přiměřená konzumace alkoholu: Nadměrná konzumace alkoholu může přispět k hromadění viscerálního tuku. Omezte konzumaci alkoholu na přiměřenou úroveň.

Jak vám může pomoci výživový poradce?

Spolupráce s výživovým poradcem při měření viscerálního tuku na biometrické váze může být klíčová pro dosažení cílů snížení tuku a zlepšení celkového zdraví. Pomůže vám sestavit personalizovaný plán stravování a životního stylu, poskytne vzdělání o nutričních hodnotách potravin, podporu během procesu a naučí vás zdravým stravovacím návykům. Díky tomu můžete efektivně snižovat viscerální tuk a dosáhnout trvalých výsledků

Závěr:

Viscerální tuk není jen estetickým problémem, ale může mít vážné důsledky pro vaše zdraví. Se správnými životními návyky, jako je zdravá strava, pravidelná fyzická aktivita a kontrola stresu, můžete snížit hladinu viscerálního tuku a zlepšit své celkové zdraví. Je důležité si být vědomi této problematiky a věnovat jí dostatečnou pozornost pro zachování dlouhodobého zdraví.

Vladimír Veverka 2024

MyFitnessTrainer logo

Vladimír Veverka
Posilovna AXAGYM - Hotel AXA
Na Poříčí 40/1051
Praha 1 - Nové Město

© All rights reserved.