Trénink zdarma !
TO CHCI

Obezita a emoční přejídání

Obezita a emoční přejídání: Jak najít vyvážený vztah s jídlem

Úvod: Obezita a emoční přejídání jsou fenomény, které často jdou ruku v ruce a mohou mít významný dopad na naše zdraví a kvalitu života. Pro mnoho lidí se jídlo stává útěkem před emocemi, a tím pádem se stává zdrojem pohodlí a potěšení v obtížných časech. Avšak, toto krátkodobé uspokojení může vést k dlouhodobým problémům s váhou a obezitou. Jak můžeme tedy najít rovnováhu a vyvážený vztah s jídlem? V tomto článku se podíváme na několik užitečných tipů a strategií, které vám mohou pomoci překonat tento cyklus emočního přejídání a dosáhnout trvalého zdraví.

  1. Porozumění emocím spojeným s jídlem: Emoce hrají klíčovou roli v tom, jak jíme a jak se k jídlu stavíme. Být si vědomi toho, že můžeme jíst nejen kvůli fyzickému hladu, ale také kvůli emocím jako je stres, smutek nebo dokonce nudná rutina, je prvním krokem k pochopení našeho vztahu s jídlem.
  2. Identifikace emočních spouštěčů: Klíčové je identifikovat situace nebo emoce, které nás vedou k emočnímu přejídání. Možná se u vás objevuje potřeba jíst, když jste vystaveni stresu na pracovišti, nebo když se cítíte osaměle. Pozorování a zaznamenávání těchto spouštěčů může pomoci při hledání alternativních způsobů, jak s těmito emocemi pracovat.
  1. Hledání alternativních strategií: Namísto automatického dosahování po jídle jako způsobu, jak se vyrovnat s emocemi, zkuste najít jiné strategie, které vám pomohou zvládnout stres a negativní emoce. Meditace, jóga, trénink v posilovně, procházky nebo koníčky mohou být skvělými alternativami, které vám poskytnou emocionální podporu bez potřeby nadměrné konzumace jídla.
Vladimír Veverka AXA GYM
  1. Budování vědomého jídelního chování: Učte se rozpoznávat signály hladu a sytosti vašeho těla a jíst podle nich, ne podle emocí. Pracujte na tom, abyste si užívali jídlo plně v přítomném okamžiku, s důrazem na chuť, vůni a texturu potravin.
  1. Podpora od Odborníků: Někdy je užitečné najít si pomoc od odborníků, kteří vám mohou poskytnout podporu a navigaci v procesu změny vašeho vztahu s jídlem. Výživoví poradci, psychoterapeuti či psychologové nebo osobní trenéři mohou poskytnout cenné nástroje a strategie pro dosažení vašich cílů ohledně stravování a emocionální pohody.

Závěr: Obezita a emoční přejídání mohou být obtížné problémy, které vyžadují čas a úsilí k překonání. Nicméně, s vhodnými strategiemi a podporou je možné najít vyvážený vztah s jídlem a dosáhnout trvalého zdraví a pohody. Je důležité si uvědomit, že každý jedinec je jedinečný a může vyžadovat individuální přístup k této problematice. S podporou odborníků a pevnou vůlí můžete změnit svůj vztah s jídlem a žít šťastnější a zdravější život.

Vladimír Veverka 2024

MyFitnessTrainer logo

Vladimír Veverka
Posilovna AXAGYM - Hotel AXA
Na Poříčí 40/1051
Praha 1 - Nové Město

© All rights reserved.