Trénink zdarma !
TO CHCI

Statický a dynamický strečink


Statický a Dynamický Strečink: rozdíly, výhody a jak je správně provádět

Statický Strečink

Statický strečink je klasická metoda, kterou mnoho lidí zná a používá při tréninku. Princip spočívá v tom, že se svaly protáhnou do určité polohy a drží se v této pozici po určitou dobu, obvykle od 15 do 60 sekund. Tato metoda pomáhá zvýšit flexibilitu a rozsah pohybu svalu.

Výhody statického strečinku:

  1. Zlepšení flexibility: Díky dlouhému držení polohy se svaly postupně uvolňují a prodlužují, což vede k lepší flexibilitě a pohyblivosti.
  2. Snížení rizika zranění: Pravidelné provádění statických strečinků může pomoci snížit riziko zranění tím, že udržuje svaly pružné a připravené na pohyb.
  3. Relaxace svalů: Statický strečink může být také užitečný pro uvolnění napětí a uvolnění svalů po náročném tréninku.

Dynamický Strečink

Na rozdíl od statického strečinku, dynamický strečink zahrnuje pohyblivé, kontrolované pohyby, které postupně zvyšují rozsah pohybu svalu. Namísto držení jedné polohy se svaly procházejí různými pohyby, čímž se postupně rozšiřuje rozsah pohybu.

Výhody dynamického strečinku:

  1. Zlepšení prokrvení a flexibility: Dynamické pohyby pomáhají zvýšit průtok krve do svalů a připravit je na aktivitu, zatímco postupné rozšiřování rozsahu pohybu zvyšuje flexibilitu.
  2. Příprava na sportovní výkon: Dynamické strečinkové cviky mohou simulovat pohyby, které budou prováděny během sportovní aktivity, což pomáhá připravit svaly na danou činnost.
  3. Zlepšení mobility: Pravidelné provádění dynamických strečinkových cviků může pomoci zlepšit celkovou mobilitu a snížit riziko zranění v důsledku omezeného rozsahu pohybu.

Jak Vybrat Správnou Metodu Strečinku?

Správná volba mezi statickým a dynamickým strečinkem závisí na mnoha faktorech, včetně vašich cílů, úrovně fitness a typu aktivity, kterou chcete provádět. Většinou je doporučeno začít trénink dynamickým strečinkem, který připraví svaly na pohyb a zvýší flexibilitu. Statický strečink pak může být efektivním doplňkem po tréninku ke zlepšení flexibility a uvolnění svalů.

Závěr

Statický a dynamický strečink jsou užitečné metody, které mohou přispět k vašemu tréninkovému režimu. Volba mezi nimi závisí na vašich individuálních potřebách a cílech. Bez ohledu na to, kterou metodu zvolíte, je důležité provádět strečink pravidelně a správně, aby se maximalizovaly jeho výhody a minimalizovala rizika zranění. Nezapomeňte také konzultovat se svým osobním trenérem, pokud máte jakékoli pochybnosti nebo otázky ohledně správného provedení strečinku.

Vladimír Veverka 2024

MyFitnessTrainer logo

Vladimír Veverka
Posilovna AXAGYM - Hotel AXA
Na Poříčí 40/1051
Praha 1 - Nové Město

© All rights reserved.