Trénink zdarma !
TO CHCI

„Význam a přínosy creatinu na lidské tělo: Co byste měli vědět“

Co je to creatin a jak funguje?

Creatin je organická látka, která se nachází především v svalové tkáni a slouží jako zásobní zdroj energie pro krátkodobé, intenzivní fyzické aktivity. Když svaly potřebují rychlý zdroj energie, využívají ATP (adenosintrifosfát), který je zásobován právě creatinem. Když dochází k vysoké intenzitě cvičení, zásoby ATP se rychle vyčerpávají, ale creatin může pomoci tělu produkovat ATP rychleji, což umožňuje svalům pracovat déle a tvrději.

Přínosy creatinu na lidské tělo:

  1. Zvyšuje výkonnost a sílu: Jedním z nejvýznamnějších přínosů creatinu je jeho schopnost zvýšit výkon a sílu během krátkodobých, intenzivních cvičení. Tento efekt je důležitý pro sportovce a cvičence, kteří se věnují aktivitám jako je silový trénink, sprinty nebo intervalový trénink.
  2. Podporuje růst svalů: Suplementace creatinem může vést k nárůstu svalové hmoty a objemu. Tento efekt je často způsoben zadržováním vody v svalových buňkách, což může vést k plnějším a objemnějším svalům.
  3. Zkracuje doba regenerace: Creatin může pomoci zkrátit dobu potřebnou k regeneraci svalů mezi tréninky, což umožňuje sportovcům trénovat tvrději a častěji.
  4. Podporuje mozkovou funkci: Kromě svých fyzických výhod bylo prokázáno, že creatin má pozitivní vliv na mozkovou funkci. Může pomoci zlepšit kognitivní funkci, paměť a mentální výkonnost.

Jak užívat creatin?

Doporučená dávka creatinu se obvykle pohybuje mezi 3-5 gramy denně. Nejčastěji se doporučuje užívat creatin ve formě monohydrátu, který je dobře absorbován tělem.

Závěr:

Creatin je ceněný doplněk stravy, který může přinést mnoho výhod pro sportovce i rekreační cvičence. Zvyšuje výkon, sílu a podporuje růst svalů. Pro ty, kteří váhají nad jeho použitím, je důležité konzultovat s výživovým poradcem nebo osobním trenérem, aby získali informace specifické pro své individuální potřeby a cíle. Nakonec je důležité pamatovat, že creatin by měl být používán jako doplněk stravy a nikoli jako náhrada za vyváženou stravu a zdravý životní styl.

Vladimír Veverka 2024

MyFitnessTrainer logo

Vladimír Veverka
Posilovna AXAGYM - Hotel AXA
Na Poříčí 40/1051
Praha 1 - Nové Město

© All rights reserved.